Wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon?

Wanneer je je nettoloon gaat berekenen, is de eerste stap om alle ingehouden bedragen van je brutoloon af te trekken. Dit omvat inkomstenbelasting, socialezekerheidsbelasting en zorgbelasting. Het bedrag dat overblijft is dus het nettoloon - wat u daadwerkelijk in uw loonzakje meekrijgt. In deze blogpost bespreken we het verschil tussen bruto- en nettoloon. De makkelijkste manier om je nettoloon te berekenen is gebruik maken van een bruto-netto tool.

Wat is brutoloon?

Het brutoloon is het totale geldbedrag dat u in een loonperiode verdient, voordat er inhoudingen op toegepast worden. Dit omvat uw basissalaris, maar ook eventuele overuren of bonussen die u verdiend hebt. Bijvoorbeeld, als uw basissalaris €50.000 per jaar is, en u werkt 40 uur per week, dan zou uw brutoloon voor één week €50.000 / 52 weken * 40 uur = €9615,38 zijn.

Wat is nettoloon?

Het nettoloon is het bedrag dat u werkelijk in uw loonzakje krijgt, nadat alle inhoudingen zijn gedaan. Dit omvat de inkomstenbelasting, de sociale zekerheid en de ziektekostenbelasting. Bijvoorbeeld, als uw brutoloon voor een week is €9615,38, en u hebt €1000 ingehouden voor belastingen, dan zou uw nettoloon €9615,38 - €1000 = €8615,38 zijn.

Waarom is het belangrijk dat je het verschil weet tussen brutoloon en nettoloon?

Het is belangrijk dat u het verschil kent tussen brutoloon en nettoloon, want het zijn twee heel verschillende bedragen. Uw brutoloon is het bedrag dat u verdient voordat er inhoudingen worden gedaan, terwijl uw nettoloon het bedrag is dat u werkelijk in uw loonzakje krijgt. Dit kan een groot verschil zijn, vooral als u veel inhoudingen op uw brutoloon hebt.

Maak gebruik van een bruto-netto bereken tool.

Als u precies wilt weten hoeveel geld u elke maand mee naar huis zult nemen, kunt u het beste een bruto-netto berekeningshulpmiddel gebruiken van Employes. Daarmee kunt u uw nettosalaris berekenen op basis van uw brutosalaris en de inhoudingen die daarop gedaan zullen worden. U hoeft alleen maar uw brutosalaris in het hulpmiddel in te voeren, en het zal uw nettosalaris voor u berekenen.

Tot slot is het belangrijk dat u het verschil kent tussen uw brutoloon en uw nettoloon. Uw brutoloon is het bedrag dat u verdient voordat er inhoudingen worden gedaan, terwijl uw nettoloon het bedrag is dat u werkelijk in uw loonzakje krijgt. U kunt een op uw loonstrookje kijken om te zien hoeveel er van uw brutosalaris wordt ingehouden, en u kunt een bruto-netto-calculator gebruiken om uw nettosalaris te berekenen. Het verschil tussen deze twee bedragen kennen is belangrijk, want het kan u helpen uw financiën beter te budgetteren en te plannen.