Tips! Hoe kun je goed voor je examen oefenen?

Er zullen weinig studenten te vinden zijn die niet met tegenzin uitkijken naar de examenperiode. Het is het moment waarop je moet bewijzen dat je de leerstof voldoende beheerst en dat zorgt uiteraard voor stress en spanning. Het mooie van het studentenleven lijkt dan ineens ver weg te zijn. We geven je dan ook graag enkele handige en makkelijk toe te passen tips, zoals het intensief een examen oefenen, om deze periode toch goed te doorstaan.

Wat zijn de grootste valkuilen?

Examenstress en faalangst zorgen ervoor dat je je helemaal niet zo zeker voelt als je wel zou willen. Geen nood, dit is perfect normaal gezien de druk die tijdens de examens op je schouders valt. Door deze twee valkuilen doeltreffend tegen te gaan met onderstaande tips zul je merken dat het al meteen een stuk beter met je gaat.

Start tijdig met studeren

Het is erg verleidelijk om het hele jaar leuke dingen te doen en volop te genieten van de mooiste tijd van je leven. Toch is dit naar de examenperiode toe niet zo'n goed idee. Als je vroeg genoeg met studeren begint, zul je een grote last wegnemen tijdens de examenperiode zelf. Als je dan nog moet beginnen, kun je er zeker van zijn dat je er niet komt.

Maak een haalbare planning

Studeren met een studieplanning is de beste tip die we je voor het studeren kunnen meegeven. Zo weet je precies wat je wanneer moet doen en hoeveel tijd je daarvoor hebt. Geloof het of niet, maar dit zal je rust in je hoofd brengen. Waar je hier wel moet op letten is dat je ervoor zorgt dat je planning haalbaar is en dat je je er aan houdt natuurlijk. Je kunt zoveel planningen maken als je wil, als je ze niet in de praktijk brengt, ben je er helemaal niets mee. Plan je studiemomenten, hou tijd en ruimte vrij voor ontspanning en geef ook het examen oefenen een plaatsje in je planning.

Maak gebruik van de mogelijkheden tot examen oefenen

Je examen oefenen, zal je de mogelijkheid geven om zelf na te gaan hoe ver je al staat in het studeren. Gaat het examen oefenen goed, dan weet je dat je prima op schema zit en gewoon zo verder kunt doen. Gaat het examen oefenen minder goed, dan heb je meteen de kans om de nodige aanpassingen aan je studeren te doen.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Niemand kan de hele dag door studeren zonder de concentratie te verliezen. Rust en ontspanning mogen je dan tijdverlies lijken, het tegendeel is waar. Door even tot rust te komen en je hoofd leeg te maken, zul je de leerstof nadien eens zo makkelijk opnemen. Ga even wandelen, beoefen je favoriete sport of spreek af met een vriend of vriendin, het zal je goed doen en je productiviteit verhogen. Daarnaast is het ook voldoende om genoeg te slapen. Als je vermoeid bent, zal het opnemen van de leerstof steeds moeilijker gaan en dat werkt natuurlijk demotiverend. Rust en slaap, het is minstens even belangrijk als het examen oefenen en studeren zelf.