Social media video: waarom en hoe?

Waarom video op social media belangrijk is

Sociale media is niet meer weg te denken in elke marketingstrategie. Waar het ene bedrijf Facebook gebruikt om persoonlijkheid te tonen, richt de ander zich op LinkedIn om een specifieke groep te benaderen. Waar je social media ook voor gebruikt, het is belangrijk om je doelgroep te vergroten en te behouden.

Video zorgt voor meer engagement

Door gebruik te maken van video op social media, hou je de kijker vast. Ze zijn geboeid wat de video te vertellen heeft. Daarnaast trekt het algoritme video content vaak ook voor, vooral omdat het de aandacht van de kijker langer vast weet te houden.

Wel een goede tip: hou je video's kort. Met de spanningsboog die bij gebruikers steeds lager wordt, is het belangrijk om korte video's te maken. Hoe snel kan jij jouw boodschap vertellen zonder dat het de essentie verliest? Een videomarketing bureau helpt je hier graag bij.

Daarnaast is het ook belangrijk om ondertiteling toe te voegen op sociale media. Veel gebruikers kijken namelijk video's zonder geluid. Ten eerste omdat ze video's bekijken op plekken waar geluid niet gewenst is, maar ook omdat er vaak al muziek aan staat. Door het klikken op de video verstoort dit de muziek.

Formaten voor sociale media

Om je video te optimaliseren is niet alleen de lengte belangrijk, maar ook het formaat. Zo maakt Instagram gebruik van een frame van 1x1, maar gebruikt YouTube het "standaard" formaat van 16x9. TikTok of Instagram Reels maken dan weer gebruik van verticale video's. Door dit niet te optimaliseren, kan dit zorgen voor een uitgerekte video of zwartruimte boven of onder je video. Erg belangrijk dus!

Video of animatie?

Denk na over wat het doel is van jouw video. Is dit informeren, activeren of amuseren? En wat wil je laten zien? Is dit jouw bedrijf, een leuk nieuwtje of wil je uitleggen hoe een product werkt? Zo kan bijvoorbeeld een bedrijfsfilm of instructievideo de oplossing zijn. Aan de hand van een gesprek met een bureau kom je er vaak achter wat het beste bij jouw doel past.