ooglidcorrectie of een laser blepharoplastie?

Veel mensen vinden het storend wanneer ze wat last hebben van overhangend vel aan de oogleden. Dit zorgt voor een meer vermoeide blik en doet er iemand wat ouder uitzien. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit overhangend vel te beperken. De minst ingrijpende oplossing is dit vel wat strakker maken met laserpuntjes. Deze laserpuntjes zorgen ervoor dat er in de diepere lagen van het ooglid wat littekenweefsel ontstaat waardoor dit vel wat strakker zal aantrekken. Deze methode zal verbetering geven wanneer het overhangend vel beperkt is. Wanneer er echter veel overhangend vel is zal zo'n laser blepharoplastie niet voldoende zijn.

Een ooglidcorrectie op chirurgische manier is dan een pak doeltreffender. Hierbij wordt een reepje vel met het onderliggend vetweefsel verwijderd. De insnede gebeurt in de bestaande ooglidplooi. Dit zorgt dat na de ooglidcorrectie het beperkte litteken mooi in de plooi zit zodat iemand anders niet zal zien dat er een ooglidcorrectie is uitgevoerd. Een nadeel van deze chirurgische ooglidcorrectie is dat de genezing trager is. De eerste week zal duidelijk te zien zijn dat er een operatie is gebeurd. De tweede week na de ooglidcorrectie zal er nog wat zwelling aanwezig zijn. Na de derde week is er meestal niet meer te zien dat er een operatie is gebeurd. Het uiteindelijke resultaat is er dan na 1 a 2 maand. De genezing na en heelkundige ooglidcorrectie is dus langer maar het resultaat is wel duidelijker en blijft langer. Reken wel dat huid altijd wat de neiging heeft om met de leeftijd verder uit te rekken. Daarom zien we dat een ooglidcorrectie soms na een 10 tot 15 jaar wordt herhaald omdat er weer wat overhangend vel aanwezig is. Deze operatie kan zonder probleem herhaald worden indien dit nodig is.

Inspuitingen met botox gaan er niet voor zorgen dat een overhangend ooglid beter wordt; Wel kan de arts hiermee een wenkbrauw wat hoger liften zodat een ingezakte wenkbrauw ten dele kan gecorrigeerd worden. Een operatie voor zo'n laaghangende wenkbrauw is veel minder evident dan een ooglidcorrectie.