Kunstgras is erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft namelijk geen gras te maaien of randjes te knippen om het mooi te houden. Daarnaast is het ook niet meer een vereiste om je kunstgras te bemesten, te besproeien of eventueel onkruid te verwijderen. Hierdoor bespaar je jezelf al een hoop tijd, bovendien is kunstgras ook erg geschikt voor mensen die een allergie hebben (zoals hooikoorts).
Ook de lange levensduur van kunstgras is iets wat veel mensen aantrekt. Zo gaat kunstgras leggen van een goede kwaliteit gemiddeld 10 tot 25 jaar mee, is het kleurvast en bestand tegen alle weersomstandigheden. Het enige wat je kan missen met kunstgras, is de geur van vers gemaaid gras. Maar met de vele andere voordelen, is dit nadeel zeker iets om voor lief te nemen!
De eerste keuze die je afweegt, is of je het kunstgras zelf laat leggen of dit door een professional laat doen. Mocht je er voor kiezen om je kunstgras zelf te leggen, dan volgt hier een kort stappenplan. Veel succes!
Verwijder met een schep en met een kruiwagen al het oude gras en bladeren. Egaliseer daarna de grond zoveel mogelijk met een hark, zodat je een goede basis hebt.
Vervolgens breng je het zandbed aan. Wat je hier het beste voor kunt gebruiken is bestratingszand of stratenmakers zand. Leg een laag tussen de 5 en 10 cm dik.
Het is belangrijk om je zandbed goed in te wateren en uit te vlakken voordat je het onderdoek erop legt. Dit omdat kunstgras zich vormt naar de ondergrond. Gebruik een trilstamper of wals om het zand zo compact mogelijk te leggen en egaal te maken.
Gebruik voor deze stap een geovlies of een stabilisatiedoek, en zet deze eventueel vast met een kunstgrashaak op de hoeken. Een haak is belangrijk, omdat deze ervoor zorgt dat er geen wortels en onkruid door het vlies of doek groeien, en dat er geen deuken in het kunstgras komen. Deuken kunnen eventueel ontstaan als er veel wordt gesprongen en gespeeld op het kunstgras.
Het moment van het kunstgras leggen is aangebroken. Rol je kunstgras uit, en zorg dat eventuele plooien worden rechtgetrokken. Ook een belangrijk aandachtspunt, is de vleug. Dit is de richting waar de grassprieten naartoe wijzen. Wanneer je meerdere rollen kunstgras gebruikt, moet je erop letten dat de vleug bij iedere rol dezelfde kant op wijst.
Is de oppervlakte breder dan 4 meter? Dan krijg je een naad. Let er nogmaals goed op dat de vleug bij iedere rol dezelfde kant op wijst. Sla je kunstgras terug, en snijd tussen de draden een rand van ongeveer 2 a 3 cm af. Leg ter controle de randen tegen elkaar aan om te zien of het kunstgras recht ligt na het afsnijden.
Na het afsnijden van de randen kun je verder gaan met het gebruiken van speciale kunstgras tape. Leg deze onder de naad, en sla het kunstgras voorzichtig weer terug. Wrijf het op, en je zult zien dat na een uur wachten de naden aan elkaar vastzitten.
Als je een tuin hebt met veel hoeken, rondingen, muren en andere obstakels, dan is er een aanzienlijke kans dat je kunstgras qua afmeting niet helemaal uitkomt. Voor een strakkere afwerking plaats je het overtollige kunstgras tegen het oppervlak, en snijdt je dit af met een stanleymes.
Nu je kunstgrasveld qua ligging af is, hoef je alleen nog de randen vast te zetten met speciale haken. Sla langs de randen van het kunstgras om de 50 cm een haak, zodat het overal even vast zit.
De rollen kunstgras zijn door hun vorm erg strak, en het kunstgras is daardoor ook platgedrukt. Borstel daarom na de vorige 9 stappen met een kunstgras bezem of een harde bezem het gras op, zodat het de perfecte volume krijgt. Nu is je kunstgrasveld helemaal klaar voor gebruik. Geniet ervan!