Hoe voorkom je vocht en schimmel op je binnenmuren?

Hoe voorkom je vocht en schimmel op binnenmuren?
Heeft jouw huis last van vocht en schimmel op de binnenmuren? Helaas ervaren veel mensen in Nederland dit probleem, wat moeilijk te stoppen kan zijn. Of het nu gaat om een vlek die niet verdwijnt of een vochtige muur die ervoor zorgt dat verf en behang loslaten, er is een oplossing. Onze experts hebben deze gids samengesteld om je alle informatie te geven die je nodig hebt om het probleem effectief aan te pakken!

Wat is vocht en schimmel?
Voordat je vocht en schimmel aanpakt, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat het is en wat het veroorzaakt. Schimmel is een type schimmelgroei die wordt veroorzaakt door overtollig vocht aan de binnenzijde van een pand, vaak in combinatie met vochtige muren. De bron van het vocht kan zowel intern zijn, wat vaak redelijk eenvoudig op te lossen is, als extern, wat moeilijker kan zijn.

Er zijn verschillende veelvoorkomende oorzaken van vocht en schimmel:

1. Optrekkend vocht - optrekkend vocht ontstaat door vocht uit de grond dat omhoog trekt door de muren van een pand via capillaire werking, veroorzaakt door het falen of ontbreken van een vochtkering. Dit is een zeldzame vorm van vocht die kan worden herkend aan natte plekken die omhoog trekken aan de binnen- en buitenmuur vanaf de grond.

2. Binnendringend vocht - veroorzaakt door een externe bron van vocht door een buitenmuur van een pand. Oudere bakstenen kunnen vocht absorberen of vocht kan door een defect in de buitenmuur, zoals een scheur, naar binnen dringen. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van vocht en is te herkennen aan natte buitenmuren en schade aan het metselwerk, zoals scheuren of afbrokkelende bakstenen.

3. Condensatie - condensatie kan ontstaan door een gebrek aan ventilatie, vooral in de winter wanneer mensen hun ramen sluiten en de verwarming aan hebben.

4. Waterlekkages - lekkende leidingen of andere waterlekken kunnen geïsoleerde plekken met schimmel op plafonds veroorzaken, vooral in de buurt van schoorsteenborsten die gevoelig zijn voor lekken.

Hoe voorkom je optrekkend vocht?
Om optrekkend vocht te voorkomen, wordt een injectiecrème voor vochtbestrijding in het metselwerk geïnjecteerd. De crème verandert in een vloeistof zodra deze in het metselwerk is geplaatst en kan vervolgens in het metselwerk worden opgenomen, waardoor een waterafstotende barrière ontstaat die voorkomt dat vocht door de grond trekt en de muur omhoog gaat.

Vakkundige schilder Den Bosch raadt aan professioneel advies in te winnen bij optrekkend vocht, omdat dit een minder voorkomende vorm van vocht is die deskundige aanpak vereist.

Hoe voorkom je binnendringend vocht?
Binnendringend vocht is een veelvoorkomende oorzaak van vocht die je vaak zelf kunt oplossen. Het is belangrijk om eerst je dakgoten te controleren op eventuele verstoppingen die overmatig vocht naar een deel van de buitenmuur kunnen leiden. Als deze schoon zijn, controleer dan je buitenmuur op duidelijke tekenen van schade, zoals scheuren, afbrokkelende mortel of afbladderende bakstenen. Als je ontdekt dat je metselwerk beschadigd is of in slechte staat verkeert, is dit een belangrijke aanwijzing dat vocht door je buitenmuren trekt. Repareer deze gebieden met een hoogwaardige buitenvuller.

Er zijn verschillende waterdichte coatings op de markt die zijn ontworpen om waterinfiltratie op buitenmuren te voorkomen, zoals waterdichte muurverf en coatings. Dit zijn coatings die rechtstreeks op buitenmuren worden aangebracht om een waterafstotend oppervlak te creëren dat voorkomt dat regen het gebouw binnendringt. Hierdoor kan water niet in de buitenmuur trekken, terwijl waterdamp vanuit het pand kan ontsnappen.

Vaak willen huiseigenaren het uiterlijk van hun natuurlijke metselwerk niet veranderen, maar willen ze het wel beschermen. Daarom wordt coatings steeds populairder. Het dringt door in het metselwerk en creëert, eenmaal droog, een volledig onzichtbare, waterafstotende coating op bakstenen, steen of betonnen muren.

Hoe voorkom je schimmel door condensatie?
Als interne bron van vocht is de beste manier om condensatie te voorkomen, de ventilatie van je huis te verbeteren. Vermijd overmatig gebruik van wasdrogers, gebruik afzuigventilatoren en open ramen om een regelmatige luchtstroom te behouden, zijn allemaal manieren om een ophoping van condensatie die tot schimmel leidt, te voorkomen. Probeer daarnaast meubels weg te houden van muren, omdat dit vocht op één plek kan opsluiten, wat leidt tot grote zwarte schimmelvlekken. In de winter, wanneer ramen openen tot warmteverlies kan leiden, kan het kiezen voor een luchtontvochtiger een eenvoudige manier zijn om vochtigheidsniveaus te reguleren. Bekijk deze handige gids over het verminderen van vocht in een huis in de winter voor meer tips.

Als schimmel groeit in de buurt van raam- en deurkozijnen, kan dit een indicatie zijn dat deze gebieden niet waterdicht zijn, wat kan leiden tot condensatie. Als dit het geval is, moet je dit probleem oplossen om te voorkomen dat schimmel op je vensterbank groeit.

Als de schimmel groeit in badkamers, keukens of andere koude muren, is anti-condensatieverf een goede optie. Anti-condensatieverf is verf die is ontworpen om de vorming van condensatie op binnenmuren en plafonds te voorkomen. Ze bereiken dit door warmte op te nemen en vast te houden, waardoor ze de kans op condensatie verminderen.

Hoe voorkom je schimmel door waterlekkages?
Vochtplekken en vlekken op plafonds, vooral in de buurt van waterbevestigingen en schoorstenen, geven aan dat er sprake is van een waterlekkage. Uiteindelijk, net als bij de andere vochtbronnen, blijven de schimmel- en vochtplekken bestaan totdat het kernprobleem is opgelost. Isoleren van het lekkagegebied en het repareren ervan zou zo snel mogelijk moeten gebeuren, aangezien het onmogelijk is om de groei van schimmel te voorkomen totdat dit is gedaan.

Afscheid nemen van schimmel & opnieuw schilderen
Nadat de uiteindelijke bron van vocht is aangepakt, is de kans groot dat je de binnenmuur van je huis opnieuw wilt schilderen, zodat deze er als nieuw uitziet.

De eerste stap is het reinigen van de muren van de schimmel. Het is cruciaal om beschermende uitrusting te dragen, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een masker om je te beschermen tegen de schimmel. Je kunt een schimmelverwijderingsoplossing of een emmer met heet water en afwasmiddel gebruiken, afhankelijk van je voorkeur. Veeg de schimmel grondig van de muur met een vochtige doek. Als je behang schoonmaakt, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid water die je gebruikt, omdat dit het behang kan laten loslaten.

Zodra de muur volledig schoon is, kun je beginnen met schilderen. Er zijn verschillende anti-vocht verven op de markt, evenals primers die vochtvlekken kunnen voorkomen. Wat je ook kiest, wij hebben een aantal favorieten.

Primer voor vlekken blokkeren
De eerste optie als het gaat om het blokkeren van vlekken is een primer voor vlekkenblokkering. Deze worden rechtstreeks op de vlek aangebracht voordat je verf aanbrengt, verzegelen het oppervlak en voorkomen dat de vlek zichtbaar wordt zodra deze is geverfd.